Aardbevingsschade voorkomen

      Geen reacties op Aardbevingsschade voorkomen
aardbevingsschade voorkomen

Door de vele gaswinning heeft Groningen te kampen gehad met aardbevingsschade. Heeft u hier ook mee te maken gehad? Neem dan contact op met Schade door Mijnbouw. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben wij wat tips op rij gezet om uw huis meer aardbevingproof te maken mocht u in de toekomst weer getroffen worden door het schudden van de aarde.

Zet waardevolle spullen vast

Waardevolle spullen zijn een makkelijk slachtoffer voor aardbevingen. Denk aan uw tv, computerscherm of stereo set. Door deze goed vast te zetten voorkomt u dat ze vallen van een kast of tafel. Gebruik hiervoor speciale bandjes waardoor u uw spullen ook makkelijk weer los kan halen en verplaatsen mocht u dat willen.

Veranker uw meubels

Dit staat in elke handleiding voor meubels, maar maar weinig mensen volgen dit advies op. Toch is het erg belangrijk om uw meubels te verankeren. Vooral als u in een gebied woont waar het risico op aardbevingen hoger is. Denk niet alleen aan die hoge boekenkast of dat grote dressoir, maar vergeet ook uw koelkast niet te verankeren. Voorkom dat dit soort zware meubels op u vallen.

Vergrendel lades en kastdeurtjes

Tijdens een heftige aardbeving kan het gebeuren dat een lade open gaat of een keukendeurtje open vliegt en u voor het hoofd slaat. Daarnaast kan het gebeuren dat servies en dergelijke uit het keukenkastje valt. Om te voorkomen dat u of uw kinderen zich bezeren aan dit soort ongelukken, kan u de lades en kastdeurtjes vergrendelen. Dit kan met een eenvoudig kinderslot.

Slaap veilig

Het is natuurlijk hartstikke leuk om foto’s en schilderen boven het hoofdeind van het bed te hangen. Doe dit niet als u in een gebied woont met veel aardbevingen. Dingen die boven uw bed hangen kunnen makkelijk op uw hoofd vallen als u in bed ligt. Hang dus ook geen plankjes boven het hoofdeind op.

Hetzelfde geldt voor kasten in de slaapkamer. Zet kasten in de slaapkamer zo neer dat als ze om zouden vallen, ze het bed niet raken. Maar als u de vorige tips heeft gelezen, zijn al u kasten verankerd, en zullen zij niet bij een lichte aardbeving omvallen. Wees toch altijd alert!