Werkzaamheden administratie

De werkzaamheden van de administratie in een bedrijf hebben natuurlijk alles te maken met administratie. Maar administratie is een breed begrip. En de afdeling administratie kan bestaan uit meerdere mensen, maar kan ook één persoon zijn. De werkzaamheden administratie verschillen dan ook per bedrijf. Hoewel er een groot deel natuurlijk algemeen is. Het kan wel zo zijn dat je als administratief medewerker bij het ene bedrijf meer verantwoordelijkheden en taken hebt dan bij een ander bedrijf. Bij een ander bedrijf heb je misschien meer dezelfde taken, maar dan werk je wel weer gerichter in je werkzaamheden administratie.

Secretariaat, receptie en bedrijfsadministratie

Je kunt de administratie afdeling in principe opdelen in drieën. Dan heb je de receptie, de secretarieel medewerker en de bedrijfsadministratief medewerker. Een secretarieel medewerker richt zich op communicatie en correspondentie. Dit gaat over mondelinge en schriftelijke communicatie, zowel intern als extern. De receptie of telefonist(e) houdt zich met name bezig met het ontvangen van bezoekers, goederen en telefoontjes. Ook de verwerking van deze ontvangsten en telefoontjes hoort bij de werkzaamheden administratie. In de bedrijfsadministratie komt ook een stuk financiën aan bod, namelijk het debiteurenbeheer.

Eén persoon of een afdeling voor administratieve werkzaamheden

Als administratief medewerker kun je dus verantwoording dragen voor al deze dingen of juist voor één van deze. Het hangt echt helemaal af van het bedrijf. Zowel de sector als de grootte van het bedrijf bepalen dit. Een groter bedrijf zal eerder een aantal mensen in dienst hebben voor de administratieve werkzaamheden. Een kleiner bedrijf kiest misschien eerder voor één allrounder voor de werkzaamheden administratie. Lees er hier meer over.